Friday, October 24, 2014

Like Mother Like Daughter.


Semalam upload gambar ni kat facebook ramai yang cakap muka Mel macam muka Mummy. Hihihi. Tang mana tu yang ikut mummy tu? Selalu yang mummy dengar mesti org cakap ikut muka ayah dia. Hehe tak kisah la ikut muka siapa. Dah nama pun anak mummy ngan ayah, mesti la ada iras2 kan. Kot tiba-tiba anak mummy ni ade rupa Neelofa kang, orang pelik pulak. 

Semalam pakai baju baru tu yang beria nak amek gambar. Sejak Acik ko ni jadi tokey baju ni Mel, mummy asik la beli baju Mel. Huwaaaaaa.Tak boleh tahan tengok baju sume comel-comel. Korang yang tercari-cari baju yang comel-comel sleepsuits yang lawa-lawa tu, boleh la follow Instagram baby_adastyle. Sumpah baju sume cecantik. Baju ni pre order from UK tau. Tapi don't worry, pre order tak lama. Seminggu je. Dah dapat baju nanti konpem korang senyum lebar je. Cam aku. Hihihi. Headband Mel pakai tu headband yang mummy beli borong ari tu. Tapi mummy dah cabut bunga nya, sebab beso nak mampus. Dah macam pinggan atas kepala je. Hahaha. Nasib baik bunga boleh tanggal, kalau tak kesian Mel kena usung pokok bunga atas kepala. Kikikiki.

Monday, October 13, 2014

Perkembangan Mel 3 Bulan.



Hari ni budak cinonet ni dah 3 bulan 3 minggu atau bersamaan dengan 113 hari. Haih, kejap je dah 3 bulan. Nanti pejam celik pejam celik dah 3 tahun, 13 tahun. Huwaaaa, jangan la cepat besar sangat Mel. Tak puas lagi nak gomol-gomol. Hehe. 

# Setiap hari ada je perkembangan terbaru Mel. Yang paling latest ni dah pandai meniarap. Since dapat je meniarap hari tu, now pantang baringkan je mesti dah terlingkup. Nak pakai kan pampers pun susah dah skrg. Tapi yang geram tu, lepas je meniarap mesti dia merengek-rengek. Tak paham la mummy. Bila baringkan balik, cepat je dia pusing semula. Pastu nangis. Penat kot. Mengada je Mel ni. Pandai meniarap je, nak baring balik tak reti. Tu yang nangis mintak pertolongan mummy tu. Tapi kadang mummy biar je. Hihi. 


Kejap je gelak ni. Pastu nangis mintak di angkat.


# Sekarang ni pun dah pandai main-main dengan tangan dia. Dah mula nak fokus. Kadang mummy tengok Mel perati je tangan dia. Dok kira-kira jari kot. Tangan pun dah pandai masuk mulut. Keje dia skrg asik la makan penumbuk je. Habis basah-basah jari tu dia kemam. Pastu asik la nak mancako muka mummy. Dah la kuku cepat panjang. Kalau menetek skrg, tangan tu tak reti diam. Kejap dia ramas, kejap dia cako, tarik rambut. Nasib baik la rambut mummy dah pendek.



# Mel ni suka borak. Kalau borak tu bukan main kuat suara dia. Tah apa la nak di adu nya tu. Pagi-pagi kalau dia dah bangun, memang bising la mulut dia membebel tah apa-apa. Selagi mummy or ayah tak bangun layan dia, selagi tu la dia bising. Peramah ni ikut perangai ayah la ni. Kalau ikut mummy jenis berat mulut. Hihihi. 

# Yang paling best skrg ni Mel dah ada patten tido. Malam dah takde masalah tak tido macam masa mula-mula dulu. Siang je kadang susah nak tido. Kalau nak tido siang, kena masuk buai. Kalau tak buai, memang 10 minit je la dia tido. Pastu dah terjaga. Tapi malam, tak payah buai. Mel dah pandai tido sendiri. Tapi sebelum tu haruslah nenen dulu. Kalau tak nenen, memang susah nak tido. Terkebil-kebil biji mata padahal dah ngantuk. Tapi pas dapat 'ganja' dia, terus terlentok. Tido pulak mesti terkangkang dan ternganga. Ikut perangai ayah. Hahaha



# Dah pandai merajuk sekarang. Pastu pandai buat-buat nangis. Padahal dia bukan nak nangis sangat. Tapi saje je nak tarik perhatian. Nangis pura-pura gitu. Then kalau dapat tetek lepas nangis tu, mesti merengek-rengek. Sambil tetek, sambil mulut pun merengek-rengek. Cam sedih sangat je gayanya.

# Dah pandai ketawa mengekek-ngekek kalau di agah. 



# Yang paling latest, semalam bawak gi shopping mall Mel sangat behave. Takde pun nangis meronta-ronta mintak tetek. Mummy dah siap susukan Mel dalam kereta. Then Mel diam je dalam stroller. Pastu tetido.



# Suka tengok orang. Semalam masa kuar jalan-jalan, Mel asik la perati orang lalu lalang. Siap jeling-jeling lagi. Hahaha (yang ni ikut perangai mummy). Rasanya Mel ni dah mula nak kenal org sbb dia macam dah kenal mummy dia. Kadang aku lalu depan dia, dia tengok je. Pastu merengek. Kalau dengar suara pun dah mula mencari-cari.


Hehe, banyak lagi la perkembangan Mel kalau nak citer. Semua baby pun akan tunjuk perkembangan yang sama. Cepat atau lambat je. Aku rasa kagum pulak tengok dari baby yang tak tau apa-apa, pastu slow-slow tunjuk perkembangan diri. Seronok la dapat tengok perkembangan anak sendiri depan mata. Teruja nak tunggu Mel dah pandai merangkak, berjalan dah pandai makan. But at this moment, aku enjoy every single things perkembangan Mel. Kalau boleh tak nak terlepas satu pun. 

 Pandai posing dah. Tau je orang nak snap gambar dia.


Friday, October 10, 2014

Ketiduran.


Budak bertuah ni boleh tido pulak dia lepas mandi pagi tadi. Pagi tadi kul 5 dia dah kejutkan mummy. Mulut tu mengomel je tak henti-henti. Tapi mummy malas nak layan. Kul 6.30 baru mummy bangun. Hihihi. Ayah mandikan Mel pagi tadi sementara mummy siap-siap. Hari ni mummy siap terus dari rumah. Tak macam selalu, siap kat rumah mak. Tengah mummy dok bersiap-siap tu, alih-alih senyap je bilik. Sekali toleh, eh dah tetido budak ni rupanya. Senang pulak dah tido. Mel ni memang macam ni. Lepas mandi senang je tido. Ade sekali hari tu takmo tido, last-last ayah mandikan je budak ni. Lepas tu baru la lena. Tapi tadi memang suprised la sebab lepas pakai baju terus tido. Tido lena pulak tu. Letak dalam carseat pun tak sedar. 


Senang sikit hati mummy hari ni sebab awak tak meronta-ronta dalam carseat tu. Kalau tak, hari-hari macam nak pergi berperang. Hari ni relax je. Hehehe. kalau hari-hari camni kan bagus. Kalau Mel behave, nanti mummy upah susu!!

Tuesday, October 7, 2014

Yay, dah berjaya pusing.

Setelah berhari-hari berhempas pulak, akhirnya semalam 6 Oktober 2014, jam 5.10 ptg berjaya jugak Mel meniarap. Tu pun tah percubaan kali ke berapa tah. Ada masa bila nak pusing tak berjaya, mengamuk-ngamuk marah. Hahaha. Menurun perangai Mummy nampaknya. Semalam, lepas berak tak sempat nak pakai pampers lagi, alih-alih tengok dah tertonggeng anak mummy. Lepas tu nangis sebab tangan tersepit bawah perut. Haiyaaaa. Mummy sempat snap gambar dulu sebelum datang menyelamatkan Mel. Hihihi.

Syabas anak mummy! 
(Gambar censored sebab cekci sangat)