Tuesday, September 30, 2014

Melissa : Angry Face vs Smiling Face

 Amboi, garangnyaaaaa!




 Muka ala sinyummmmmm.



Ada-ada je la anak mummy ni. Kalau mood baik, senyum je. Kalau bad mood, amboi muka tu. Nak lawan mummy ke apa. Hahaha.

Friday, September 26, 2014

Mel Dah Tak Nangis Semalam.





Amboi, mengadanya muka tu. Cubit kang!

Alhamdulilah, ini budak banyak baik woo malam tadi. Tak nangis pun. Lega hati aku. Risau jugak kalau-kalau dia melalak macam malam sebelum-sebelum tu. Aku memang dah standby dah fizikal dan mental kalau dia nangis lagi. Tapi, alhamdulilah elok pulak dia malam tadi. Nangis sikit-sikit je. Lepas dapat nenen diam la. Alih-alih tengok dah tertido. Yay. Mummy is happy. Malam pun takde merengek mintak nenen. Dapat la mummy tido lena sket. Hehehe. Tq Mel!

Pagi ni mummy pergi kerja pun awak tak bangun lagi. Amboi, sayang betul ye nak bukak mata sepet awak tu. Mummy gerak-gerak pun awak bo layan. Acah-acah je nak bangun. Rupanya tido balik. Sabo je la. Takpe, hari ni rehat panjang. Nanti tengahari mummy balik ye. Hari ni ayah dah habis kursus. Boleh la kita balik rumah. Seminggu mummy tinggalkan rumah tu. Tah apa jadi la agaknya. Mel pun dah rindu nak balik rumah ye. Malam ni kita balik ok.

Budak masam takmo bangun.


Thursday, September 25, 2014

Check Up 3 Bulan.

Patutnya checkup 3 bulan ari tu, 22 hb. Tapi mummy ni asik lupa je. Dalam kepala dok ingat 25hb je. Tak tau la kenapa. Nasib la tergerak hati nak bukak buku pink awak tu Mel. Sekali tengok 22hb rupanya. Cisss, cemana la boleh lupa ni. Terpaksalah call balik KK P9 tu nak buat appointment semula. So dapat la tarikh hari ni, 25hb. Kalau mummy tak lupa hari tu, boleh la pergi dengan ayah sekali. Ni terpaksa la kita pergi berdua je sebab ayah ada kursus kat Pangkor dari 23-26hb.

Pening jugak mula-mula nak pergi tu. Klinik Presint 9 tu bukan senang parking. Manjang je penuh. Mummy ni dok pk nak dukung awak lagi, nak angkut handbag mummy yang dah berat macam Batu Caves tu lagi. Awak tu dah la badan lembik lagi. Tak boleh nak dukung sebelah tangan je. Kena pegang dua belah tangan. Kalau takde parking, jenuh jugak la nak berjalan. Dengan panas lagi. Tapi, nasib kita baik Mel. Mula-mula mummy ingat nak parking je kat mamak kembar tu, tapi hati cam tergerak nak masuk dulu tengok parking ade ke tak. Memang rezeki la, sekali ada hamba Allah yang baru keluar parking time mummy masuk tu. Yay!! Senang sikit keje mummy. Boleh la letak awak dalam stroller. Kalau parking kedai mamak tadi, memang tak letak la dalam stroller. Leceh nak tolak stroller dengan nak lintas jalan panjat bukit bagai.

Hari ni anak mummy baik. Otw pergi klinik tadi pun tak buat perangai. Ade la ngok ngek kejap bila letak dalam carseat tu. Rupanya ngok ngek sebab nak tido. Lupa pulak mummy, awak lepas mandi kan memang suka tido. Tadi lepas mandi tak sempat tido, mummy dah hangkut pergi klinik. Hihi. Sekali mummy toleh tadi tengok, eh dah tido budak ni. Angkat masuk dalam stroller pun tak sedar. Bagus. Senang keje mummy. 

Elok je diam. Good girl, Mel.

Hari ni tak lama pun tunggu giliran. Tak sampai sejam pun tunggu nombor kita dah dipanggil. So untuk checkup 3 bulan ni berat Mel dah 4.3kg. Bulan lepas 3.5kg. Naik tak sampai sekilo pun. Tapi takpelah, janji naik jugak berat awak tu. Ni pun lenguh jugak tangan mummy ni kalau awk dok berpangku lama-lama. Ayah pun ade komplen penat dukung awak. Hihi. Eleh, Mel belum pun sampai 5kg ayah dah komplen-komplen kan. Tunggu la nanti Mel dah 10kg. Masa tu memang mummy bagi ayah je la dukung awak. Tadi kena cucuk pun tak nangis sangat. Nangis la sikit masa kena cucuk tu, tapi lepas tu dah ok. Mummy risau je kalau-kalau awak nangis macam malam tadi. Rupanya tak. heran betul. Malam tadi nak tido bukan main lagi menangis menjerit-jerit. dah 3 malam dah macam ni. Tapi tadi kena cucuk, nangis sikit je. Saja nak dera mummy time ayah takde eh? Ke rindu ayah ni? Mengada je tau. Tapi disebabkan awak baik je tadi sampai lah balik, so balik tu mummy upah SUSU. Yay!!

video
Video budak bertuah nangis. 3 malam berturut-turut macam ni.
Harap-harap malam ni dah ok.

Wednesday, September 24, 2014

Mel Demam.




Mel dah start demam hari Isnin lepas. Pagi Isnin tu aku hantar kat mak aku, mak aku cakap dia nangis je. Nangis sampai merajuk2. Ingatkan sebab takmo botol. Rupanya demam. Malam tu dah balik baru perasan. Dah rasa badan dia panas tapi ingatkan dedo biasa je. Malam tu lepas susukan dia aku letak la dia kat sofa kejap nak pegi buat air, sekali dia meraung macam org kena pukul. Pujuk-pujuk bagi tetek lepas tu pun takmo. Cam merajuk gitu. Ingatkan dia merajuk sebab kena tinggal dengan mak aku. Rupnya tak sedap badan. Malam tu tido pun tak nyenyak sampai ke pagi. Aku laki bini pagi tu pegi keje dengan mata panda.

Semalam pun sama. Nangis je kat rumah mak aku. Aku sampai halfday la keje sebab dia meragam. Nak melekap je kat nenen baru boleh tido. Malam tadi, sampai kul 2 pagi dia meraung meragam. Aku rasa satu blok tu boleh dengar dia menangis. Nasib baik la aku tido rumah mak aku. Last-last mak aku yang bangun dodoikan dia. Hahaha. Mummy dah hilang sabar masa tu. Memang mencabar keimanan jugak jaga baby demam ni ye. Dah la ayah Mel takde, gi kursus seminggu kat pangkor. Nasib baik nenek Mel ada. Kalau mummy sorang-sorang jaga Mel demam, tak tau la apa jadi. Jap lagi anak dengan mak sama-sama meraung.

Demam nak beralih bulan agaknya ni. Isnin lepas Mel dah genap 3 bulan. Tu yang demam kot. Harap-harap hari ni dah ok.

Monday, September 22, 2014

Cabaran Breastfeeding.



Bila cakap pasal breasfeeding ni, aku rasa semua mak mak kat dunia pun kalau boleh nak breastfeed anak. Kita mesti la nak yang terbaik untuk anak kita kan? Tambah pulak, kebaikan susu ibu ni memang tak dapat nak disangkal lagi. Bagi la mana-mana susu formula yang paling mahal sekalipun, takkan dapat menandingi kebaikan susu ibu. Masa aku mengandung pun, awal-awal pregnant lagi nurse-nurse kat klinik dah sogokkan aku dengan kebaikan susu ibu. Memang dioang galakkan kita bfreasfeed anak kita. And yes, aku sendiri pun dah tanam niat masa tu nak breastfeed anak. Kalau boleh takmo campur formula at least sampai umur 6 bulan. Kalau ada rezeki nak sampai dua tahun la. Tapi nasib Melissa, masa kena jaundice hari tu nurse kat hospital dah bagi dia formula even aku ade bekalkan ebm. Sakit hati rasanya. Takpelah, nak buat macam mana kan. Masa tu memang aku frust sangat-sangat sampai rasa fed up nak breastfeed anak. Tapi bila fikir kan balik bukan salah aku pun. Kenapa mesti nak give up. Then aku pun continue la bagi Melissa breast milk. Alhamdulilah, kecuali kes masa kat hospital hari tu, Mel still fully breastfeed sampai ke hari ni. Walaupun campur-campur susu from mak-mak sedara dia, but still susu ibu la kan. Senang Mel mak sedara dia sume dah jadi ibu susuan. Hihi.

Tapi, ni aku nak cerita pasal cabaran nak breasfeed anak ni. Bukan senang weh sebenarnya. Kalau ko tak tabah dan gigih, memang akan failed. Actually aku agak menyesal jugak sebab masa pregnant aku tak study betul-betul pasal breasfeeding ni. Memang nurse ade bagi macam-macam risalah kat aku. Tapi haram aku nak baca. Masa mabuk hari tu kan, aku jadi manusia paling pemalas kat bumi ni. So memang takde masa la aku nak baca semua tu. Masa nurse briefing time checkup tu aku just angguk-angguk je la. Masuk kiri kuar kanan. Tak pulak aku terfikir pasal cabaran breasfeeding ni. Aku ingat anak lahir je, terus je nah tetek. Rupanya banyak benda yang aku tak tau. Banyak cabaran yang terpaksa dilalui.



Cabaran pertama : Kuantiti Susu.
Aku rasa ramai ibu-ibu yang gagal breastfeed anak adalah sebab kuantiti susu yang kurang. Ade jugak orang cakap, kuantiti susu ni bergantung jugak pada mind set ko. Kalau ko fikir susu tak banyak, tak banyak la dia. Tapi pada aku, benda ni bergantung pada rezeki anak jugak. Macam aku, susu aku nak kata banyak pun aku tak tau la cemana. Tapi setiap kalu pump nak dapat 4oz pun susah. Selalu dapat 3oz je. Tapi kalau Mel isap ada je susu. Aku memula risau jugak takut dia tak kenyang ke apa. Tapi aku tengok setiap kali menetek, Mel terlentok je kekenyangan. Aku rasa untuk direct breastfeed mungkin cukup la untuk Mel. Cuma nak buat stock je tak berapa meriah. Mula-mula dulu aku gigih jugak la mengepam. Tapi setiap kali pump, bila dapat sikit je aku dah mula fed up. Dah mula rasa malas. Tapi ada masa tetiba pump dapat banyak, semangat naik balik. Tapi terus terang aku cakap la, sebenarnya aku memang agak malas nak mengepam. Tambah pulak, masa Mel jaundice hari tu, dia tumpang susu adik aku. So mind set aku mcm dah set, oh takpe susu adik aku banyak. Nanti boleh mintak dia punya. Hmmm, last-last bila Mel masuk dua bulan, aku dah stop mengepam. Hahaha, boleh tak? Now ebm harapkan bekalan adik aku. Tak tau la sampai bila. Ni nak start balik mengepam pun tah bila la. For this, kalau anak aku tak cukup susu boleh la  nak salahkan sifat malas aku tu. Memang aku mengaku, aku agak malas mengepam. Actually kalau tak pump pun tak jadi masalah kalau kau jenis mak yang tak bekerja. Boleh susukan anak bila-bila masa dengan kerap. Macam aku yang bekerja ni memang patutnya dah buat stok awal-awal. Selain dapat buat stok, org kata dengan mengepam boleh stimulate susu ko. Tapi disebabkan kemalasan aku tu, memang takde la susu nak bertambah. Entah-entah makin merudum.

Cabaran Kedua : Nipple Cracked.
Ok ni pun satu cabaran buat aku sebenarnya. Sakit woo kalau nipple cracked. Siapa pernah alami, tau la cemana rasanya. Sampai ada satu tahap tu, aku jadi trauma bila Mel nak menyusu. Masa nipple cracked tu, bila dia isap je aku rasa cam nak terajang orang pun ada weh. Pedih sampai menitik la air mata ni. Nak pulak Mel ni memang jenis mengonyel je dengan tetek, so memang kerap la nipple aku crack. Sakit gila weh. Masa memula aku tak tau pasal niple cream tu, gigih la aku biarkan je niple camtu. Then adik aku cakap soh beli niple cream. Lepas pakai tu baru la ok sket. Aku beli brand Medela. Mahal sket tapi memang berkesan. So takde la pedih lagi niple aku.

Cabaran Ketiga : Breastfeeding in public.
Ok ni pun satu masalah jugak. Bila dah anak ni baru la aku paham kenapa ada sekumpulan orang yang beria menyokong public breastfeeding ni. Ko ingat senang ke nak menyusu anak kat public ni. Takkan la nak menyusu anak dalam toilet kan? Takpun nak kena tunggu time org takde baru boleh susukan anak. Baby kalau dah nak susu, ko ingat boleh nak suruh dia tunggu. Mau dia memekik kat situ jugak. Aku memang selamba je tetekkan anak kat public. Ala, bukan aku lambakkan tetek aku untuk tatapan umum pun. Anak nak menyusu kot. Bila kepala anak dah melekap kat tetek tu tak nampak pun tetek tu. Lagipun boleh cover dengan nursing cover ke, shawl ke, cardigan ke.Tak paham aku kenapa org anggap breasfeeding in public ni perkara yang inappropriate.


Breasfeeding is a nature. Yang korang pun especially kaum lelaki, kalau dah nampak org tengah terkial-kial nak susukan anak tu, pandang la tempat lain. Ni tak dok tenung je dengan harapan boleh nampak tetek? Haiyo..tak paham aku. Mende-mende cam ni la kadang boleh menggagalkan perjalanan breastfeeding. And aku rasa

Ni kisah semalam. Si Mel dah meraung mintak nenen.
Mummy lupa bawak nursing cover. Nasib baik ade cardigan.
Seee, ade nampak macam inappropriate ke?

Cabaran keempat : Knowledge less about breastfeeding.
Yang ni memang salah aku sebab aku tak study betul-betul bout breastfeeding ni. Macam mana nak storage. Bape lama boleh simpan. Nak panaskan cemana. Banyak benda yang aku tak tau. Bila dah beranak baru terkial-kial nak study. Tapi still belum terlambat. Orang kata pengalaman mendewasakan. Cewah. Bila dah ada pengalaman sendiri breastfeeding anak, baru la tau benda-benda tu semua. So korang kalau memang niat nak breastfeed anak, study la betul-betul tentang breastfeeding. Banyak pamplet yang klinik sediakan, baca buku, google or tanta pengalaman ibu-ibu lain.

Cabaran kelima : Bra baru..baju baru..
Ok ni pun pada aku antara cabaran jugak. Bila dah beranak otomatik size berubah and dah tak boleh nak pakai bra biasa. Kena pakai nursing bra. Aku tak tau la kalau ada org boleh pakai bra biasa tu. Tapi aku memang tak boleh. Nak kena pakai yang ade tingkap jugak. Baju pun kena beli baju baru yang ada button depan or yang longgar senang nak selak. Baju ketat-ketat sendat semua tu, lupakan je la. Aku sendiri dah rasa tak selesa nak pakai.

Cabaran keenam : Pumping time!
Ha ni pun cabaran jugak ni. Ko kena curi masa nak pump susu time kerja. Dapat boss yang tak memahami, memang susah la idup ko. Nasib baik bos aku ok. Tapi aku belum pernah lagi mengepam time kerja. Sebabnya Mel reject botol so aku la terpaksa ulang alik balik umah mak aku tuk tetekkan dia. Tengahari memang takde life la macam zaman takde anak. Dok mengukur jalan kat alamanda. Now tengahari wajib balik susukan anak. Memang mencabar jugak bila nak mengepam masa kerja ni. Beg kerja dah tentu kena bawak lebih. Satu handbag, satu lagi beg pump n botol. Pastu nak simpan susu yang dah pump tu lagi. Heh, ingat senang ke?

Ha jangan korang ingat breastfeed ni kerja mudah ye. Banyak cabaran nye. Jangan sesekali pandang rendah kat ibu-ibu yang semangat nak breastfeed anak. Aku memang respect la kat ibu-ibu yang berjaya fully breastfeed anak sampai umur 2 tahun. Or maybe ade yang lebih dari 2 tahun. Korang memang tabah. Tapi jangan la sebab anak korang fully breastfeed, korang dah rasa anak korang the best berbanding anak-anak yang minum FM. Kadang ada jugak ibu-ibu yang semangat nak breasfeed tapi tak berjaya. Aku rasa semua ibu kalau boleh nak breastfeed anak. Tapi tengok jugak la rezeki anak tu. Kadang kita dah usaha, tapi takde rezeki. Nak buat cemana ye dak?

Apapun, semua cabaran-cabaran kat atas tu akan rasa berbaloi bila anak ko terlentok kekenyangan disebabkan susu ko.