Monday, July 21, 2014

Pengalaman Bersalin [Part 2]

Sampai je hospital, aku turun dulu sementara laki aku parking kereta. Laki aku siap nak amek wheelchair tuk aku. Tak koser la aku nak ber wheelchair bagai. Lagipun aku larat lagi jalan. Terus je aku gi kat kaunter. Nurse tanya kenapa datang. Aku cakap la dah rasa sakit-sakit perut n macam dah keluar tanda. Nurse terus suruh masuk dalam bilik saringan tu. Nasib baik la aku pernah datang sini masa bleeding hari tu. So dah tau dah prosedur camne. Nurse suruh timbang dan amek tekanan darah dulu. Berat aku 52kg masa tu. Hehe. Lepas tu datang la MO ke nurse ke apa aku tak pasti dok tanya-tanya soalan. Lepas tu cam biasa la, kena baring and nurse pasang CTG. Nurse tanya aku kekerapan rasa contraction tu. Aku cakap la dalam 10 minit sekali kot. Tapi nurse kata dia tgk kat CTG tu 10 minit dua kali. Means dah 5 minit sekali la contraction. Tah le, aku mana la tau nak kira cemana. Main hentam je. Then nurse tanya tak sakit ke? Ish, nurse ni takkan la tak sakit. Sakit la jugak tp still boleh tahan.

Tak lama lepas tu datang la sorang doktor cina lelaki yang muda lagi hensem. Ditemani seorang lagi doktor jugak kot. Perempuan india. Dia kata dia nak tengok bukaan dah berapa. Baik dan soft sangat doktor cina ni. Siap cakap "maaf ye puan, mungkin sakit sikit". Aku pun cuak jugak sebenarnya sebab banyak baca pengalaman orang kata check bukaan ni sakit. Ade yang sampai kata nak terajang doktor la apa la. Tapi ajaibnya, aku tak rasa sakit langsung masa doktor check bukaan tu. Tengok doktor hensem terus tak rasa sakit. Hahahaha. Beria-ia la doktor tu dok jolok bawah tu siap ngan mimik muka lagi. Lama jugak dia godek2 bawah tu. Then doktor perempuan india tu tanya berapa cm dah. Aku pun sibuk2 jugak nak tanya. Hihi. "hmm..hmm.. dah 4 cm ni". Sambil dia cakap sambil pandang doktor perempuan india tu mcm nak mintak kepastian pulak. Eh boleh pulak doktor ni. Cuak jugak aku. Terkejut pun ade sebab bukaan dah 4cm. Cepat betul. Patut lah rasa sakit. Then doktor tu cakap, dah boleh pecahkan air ketuban ni. Ish, dengar tu terus lagi berganda-ganda perasaan cuak tu. AKU DAH NAK BERANAK WEI!! Tapi yang peliknya aku dah tak rasa pape masa tu. I means rasa takut atau berdebar2. Tak rasa dah masa tu. Rasa excited pun takde. Rasa cam mimpi je ada.

Proses pecahkan air ketuban berjalan lancar. Aku tak rasa pape pun. Cuma rasa air panas mengalir je. Lepas dah pecahkan air ketuban, nurse bagi ubat berak soh berak. Dan-dan lepas amek ubat tu terus nak terberak. Lama gila aku dok dalam toilet sampa nurse ketuk pintu "puan, jangan lama-lama. nanti takut terberanak dalam bilik air". Hihihi. Ish nurse ni. Takkan la aku nak kuarkan anak aku dalam bilik air. Tapi kan boleh jadik jugak. Sebab orang kata sakit nak beranak tu mcm sakit nak berak. Buatnya aku teran2 nak berak, sekali kuar baby. Naya je. Sebenarnya aku dok lama dalam tu sebab bila kena air kat bawah tu, aku rasa cam kurang saket rasa contraction tu. Tu yang aku leka je dok dalam toilet tu.

Oh ya, lepas pecahkan air ketuban tu, aku sempat ckp kat doktor laju-laju yang aku nak epidural. Tak nak la jadi cam adik aku. Masa diorang nak bagi epidural tu, bukaan dah 6cm. So dah tak boleh bagi epidural. Aku pun dah 4cm. Macam ada kemungkinan je yang aku pun tak dapat epidural. Dah la proses nak cucuk epidural tu amek masa. Means bukan dan dan tu jugak ko boleh dapat. Doktor siap terangkan prosedur-prosedur nya. Diorang kena call pakar bius dulu sebab pakar bius takde kat dewan bersalin tu. So, maybe amek masa jugak la. Masa tu jam dah kul 7 lebih. Aku berdoa je dalam hati supaya pakar bius tu datang awal sket.

Lepas dah kena cucuk kat tangan tu, nurse soh aku tunggu kejap tunggu diorang clearkan labour room. Dalam 15 minit tunggu, baru diorang soh masuk labour room. Masa masuk kat dalam tu aku siap tanya nurse "ni ke labour room, kat sini ke saya nak beranak nanti". Hihihi ye la sebelum ni mana la aku tau camne rupa labour room tu. Aku bayangkan keadaannya macam dalam bilik bedah gitu. Rupanya macam ward biasa je. Cuma banyak peralatan la kat situ. Masa dalam labour room tu sempat jeling jam. Dah kul 7.15 masa tu. Lepas salin baju, terus diorang soh naik kat atas katil. Pasang CTG apa sume ngan ape2 tah lagi. Then baru diorang panggil laki aku masuk. Dok la kami menunggu dalam tu. Tak lama lepas tu datang lagi MO tanya aku nak epidural ke tak. Sebab diorang baru nak call pakar bius tu. Cit, baru nak call ke. Aku ingat dari tadi dah call. Risau je aku masa tu kalau2 tak sempat nak dapat epidural. Masa tu sakit dah makin kuat. Tapi aku diam je la. Tahan je la rasa sakit tu. 

Tepat kul 8, pakar bius pun sampai. Alhamdulilah, nasib baik tak tunggu lama. Dia pun terangkan la prosedur-prosedur, kebaikan dan keburukan epidural dan proses-prosesnya. Siap bagi pamplet kat aku soh baca sementara dia siapkan aku. Dia siap cakap awal-awal yang kesan epidural ni tak sama setiap orang dan epidural ni hanya KURANGKAN rasa sakit contraction, bukan hilang terus rasa sakit tu. Ada sesetangah orang, masih akan rasa sakit contraction dan ada sesetengah orang, tak rasa sakit langsung. Ok la, pape la la doktor janji dapat epidural tu. Aku dicucuk epidural tepat jam 8.15 malam. Masa nak cucuk epidural tu, laki aku kena tnggu kat luar dulu. Proses cucuk epidural tu pun tak sakit. Aku tak rasa pape pun. Tau-tau dah siap. Doktor cakap kesan epidural tu aku akan rasa dalam 15 minit. So dalam 15 minit aku still akan rasa sakit. Then dia bagi satu alat ape tah, kalau lampu kat alat tu menyala, tekan mende alah tu. Kira macam top up epidural tu la. 

Tunggu punya tunggu, aku still rasa sakit. Masa ni memang dah sakit sangat. Tengok jam dah dekat kul 9. Ni dah lebih 15 minit ni. Kenapa still rasa sakit?? Huwaaaaa. Masa ni dah dok fikir, mungkin aku salah sorang yang tak bernasib baik tu. Amek epidural tu pun still rasa sakit. Then pakar bius tu datang lagi tanya aku dah kurang rasa sakit ke? Aku dengan sedihnya cakap "tak hilang pun doktor. saya macam rasa makin sakit je ni". Then dia cakap "mintak maaf la puan, saya pun tak boleh buat apa. macam saya cakap tadi, kesan epidural ni memang berbeza untuk setiap orang. kalau puan rasa sakit lagi, sedut la gas ni". Huwaaaa, nak buat camne, redho je la. Aku try jugak sedut gas tu, tapi langsung tak membantu pun. Aku jadi pening lagi ade la. Jam masa ni dah kul 9. Dan aku rasa makin sakit. Bila sakit tu datang je, aku cam hilang akal jap. Siap merengek-rengek kat laki aku. Sakit yang,.. sakit yang.. Tu je la la yang aku mampu cakap. Laki aku pulak yang dia tau, sabar yang..sabar yang.. Haish, tekanan betul aku dibuatnya. Masa aku dok mengerang-ngerang tu, ade la nurse yang masuk. Dia tengok aku siap cakap "sabar ye puan, memang sakit nak bersalin ni. sabar sikit je lagi. lagipun dah tak lama ni, bukaan pun dah 9 cm". Hah? 9 cm? Biar betik, patut lah rasa sakit.


Muka tengah menahan sakit contraction. Tah bila masa laki aku snap tah. 
Saje la tu nak wat bahan nganjing aku nanti. 


Then masuk pulak sorang doktor perempuan melayu. Dia tengok bukaan then cakap kat aku "dah 9 cm ni. kalau ikutkan dah boleh je nak teran, tapi takpelah, saya bagi masa lagi sejam. kita tunggu sampai bukaan full". Eh boleh pulak macam tu. Laki aku siap tanya doktor "takpe ke kalau tunggu lagi sejam?" Doktor cakap "takpe, takde masalah sebab heartbeat baby ok je ni. kalau heartbeat baby turun, baru kita risau. kita tunggu lagi sejam ye". Sejam pun sejam la. Lepas tu doktor pun blah. Tinggal la aku dengan laki aku dalam labour room tu.

Dalam masa sejam tu, baru la aku dapat rasa kesan epidural tu. Masa ni baru la boleh nak borak-borak ngan laki aku. Kalau tak, tengok muka laki aku pun aku rasa nak marah. Hahaha. Kitaorang siap boleh bergelak ketawa lagi, amek-amek gambar la pe sume. Hihihi.

Muka bila rasa sakit dah kurang. Siap buat peace. Rasa nak tampo tak? Hahaha

Tak lama lepas tu, dalam kul 9.50 tetiba heartbeat baby turun. Laki aku pun bergegas la pergi panggil doktor ngan nurse. Masuk la doktor perempuan india yang memula tadi. Then doktor perempuan melayu dan sorang doktor lelaki melayu. Muda lagi doktor nya. Rupanya doktor lelaki melayu tu la yang akan menyambut baby aku. Then ade beberapa org nurse. Ramai jugak la dalam tu. Then doktor india tu check bukaan, dah 10 cm! 

Ok, cerita lepas tu sambung lagi next entry. Huahaha. Sorry la yea, kena buat part by part sebab takleh lama-lama mengadap laptop. Ni pun anak aku dah menangis. 


Nampak tak anak aku terdampar kat situ. Hihi.

Wednesday, July 16, 2014

Pengalaman Bersalin. [Part 1]

Hehe, tak sangka aku akan tulis entry pengalaman bersalin ni. Dulu dok berangan je la bila la masa nya aku akan tulis pengalaman sendiri. Asik baca pengalaman orang je. Now, dah rasa dah. Ehee. Tapi lain orang lain pengalaman nye kan.

Masa memula mengandung dulu, aku tak fikir pun pasal bersalin. Lambat lagi kan masa tu. Lagipun mabuk teruk, so takde masa nak fikir. Bila dah masuk 3rd trimester tu, baru la terfikir pasal sakit bersalin ni. Memang cuak la kalau fikir. Tak dapat bayangkan sakit bersalin tu cemana. Hari-hari aku dok google 'pengalaman bersalin' orang lain. Tak puas baca, siap tanya kawan-kawan yang dah ada pengalaman bersalin. Tapi kesimpulannya, sakit bersalin ni lain orang lain pengalaman nya. Aku nak bayangkan pun x tau cemana. Last-last kan, redho je la camne pun sakitnya huhuhu. Tapi perasaan takut tu memang mengantui diri la. Setiap hari dok fikir bebukan. Macam mana nanti kalau time nak beranak, banyak complication? Ataupun laki aku tak ampunkan dosa, nanti susah nak beranak. Atau sakit bersalin yang lama. Atau mati masa bersalin. Huwaaaa. Memacam ok dalam fikiran aku. Banyak yang negative dari positif. Tapi akhirnya nak sedapkan hati, aku fikir je bersalin ni jihad. Lagipun nak lari mana kan? Dah mengandung, mestilah kena bersalin kan. Nak takut sangat pun, akhirnya nanti aku kena hadap jugak. Takkan nak simpan baby dalam perut selamanya. Lagipun sebenarnya bila dah tak larat time pregnant, terus jadi tak sabar nak kuarkan baby. Masa tu tak fikir apa dah. Rasa takut pun hilang. Hihi.  

Ok balik pada citer pengalaman bersalin aku. Aku mula rasa sakit pada 21 Jun 2014. Seminggu awal dari due date aku. Tak sia-sia aku doa dan pujuk baby supaya keluar awal sket. Kalau nak tau, memang hari-hari aku dok ckp ngan baby soh keluar awal sket. Ade sekali tu aku siap tanya baby "bila awak nak keluar ni? mummy dah apply cuti tau. ke awak keluar 21hb? sama birthday ngan mummy 21hb". Sekali betul-betul ko baby keluar 21 hb tu. Walaupun sebenarnya aku takut nak menghadapi sakit bersalin tu, tapi sebab dah tak larat dan tak sabar nak tengok baby sendiri, plus aku dah amek cuti bersalin 2 minggu awal, so aku memang mengharap sangat dapat bersalin awal dari due date aku. Lagipun aku tak nak overdue sebab kalau overdue nanti kena induce. Orang cakap induce tu sakit, so takmolah. 

Pagi 21hb tu dalam kul 9 pagi aku dah start rasa sakit perut. Rasa cam senggugut. Aku memang setiap kali nak period, 2-3 hari sebelum period tu aku akan rasa senggugut. So rasa sakit ni sama cam rasa senggugut tu. Aku dah syak itu mmg rasa contraction sebab pernah tanya kengkawan yang skait contraction tu sama mcm rasa sakit senggugut cuma sakitnya berganda2 la dr sakit senggugut biasa tu. Tapi aku wat bodoh je la. Sambung tido. Masa tu kami laki bini tido kat bawah je. Depan TV. Pagi tu laki aku kena gi ofis sebab ade kerja. Sebelum pergi tu aku ade la bitau dia aku cam rasa sakit perut. Tapi tak pasti la rasa contraction ke apa. So aku soh je dia pegi kerja. Kalau ade pape, nanti aku call. Lepas laki aku gi ofis, aku pun sambung tido. Masa ni still rasa sakit-sakit gak. Tengahari tu aku bangun dengan rasa sakit senggugut tu makin kerap. Aku pun download la apps nak count kekerapan contranction tu walaupun sebenarnya aku tak pasti lagi pun tu sakit contraction ke apa. Nak kira cemana pun aku tak tau. Tapi kalau tengok apps tu, sakit aku tu datang 10 minit sekali. So masa ni mcm dah yakin sikit mmg sakit contraction la tu. Berdebar2 jugak la masa ni. Tapi nak kata sakit sangat tu takde lah. Still boleh tahan rasa sakit tu. So aku pun baring-baring je la tengok tv apa sume. Malas nak bangun.

Petang tu dalam kul 3 laki aku balik. Dia tanya aku sakit ke tak. Nak ajak aku gi hospital. Aku pun tak tau nak buat keputusan masa tu. Sebabnya aku still tak sure aku dah nak beranak ke apa. Lagipun aku tak nak la gi hospital awal-awal. Buatnya gi hospital, bukaan baru 1cm ke atau takde bukaan langsung, tak masal je kang kena halau balik. Lagipun aku risau sangat buatnya hospital penuh ke apa, dia tolak ke hospital lain. Takmo. Takmo. Aku nak beranak hospital Putrajaya je sebab hospital Putrajaya je boleh request epidural. Aku baca, hospital serdang ngan kajang memang tak provide epidural. Kan aku dah planing nak bersalin with epidural. So mind aku dah set. Epidural. Epidural. Aku nak tunggu sakit makin kuat baru plan nak gi hospital.

Oh, actually kan sebenarnya hari sabtu 21hb tu, kitaorang plan nak gi makan kat Alissara, Puchong. Siap dah whatsapp dalam group ajak member2 sume dinner kat Alissara. Memang dah confirm dah malam tu nak dinner Alissara kononnya. Sekali tu dalam kul 5 ptg, sakit dah rasa cam makin kuat. Terus laki aku ajak siap-siap gi hospital. Aku pun naik la atas nak mandi pe sume. Dari pagi memang tak mandi. Masa nak mandi tu, sekali tengok kat panties, ade tanda. Cam darah tapi kaler coklat-coklat. Sah, memang aku rasa sakit nak beranak rupanya. Rupanya yang aku rasa tu la tanda contraction. Terus jerit panggil laki aku. Kitaorang pun siap-siap la nak gi hospital. Masa mandi tu, aku boleh lagi gurau-gurau ngan laki aku. "hee yang, baby dah kuar. tak sabarnyaaaaa! Tapi takut!!" Siap boleh main-main ngan perut lagi. Bukan nak mintak maaf kat laki ke apa. Boleh memain pulak aku. Padahal masa tu dah sakit jugak la.

Dah siap-siap tu dalam kul 6 geraklah kami menuju ke hospital Putrajaya. Masa nak naik kereta tu aku dah rasa sakit siap soh laki aku diam kejap. Hahaha, boleh tak camtu. Bila datang rasa contraction tu, aku rasa nak marah orang pun ade. Hihi. Duduk dalam kereta pun kena slow-slow. Kali ni dah pesan kat laki aku, jangan nak panik sangat. Bawak keta slow-slow. Takmo cam aritu, sampai pecah tayar keta. Kitaorang sampai hospital dalam kul 6.15 camtu. 

Er, macam dah panjang sangat. Aku sambung next entry la eh. Hehe. Tunggu!!