Thursday, June 5, 2014

Cuti Bersalin Awal.

Aku sekarang ni tengah berkira-kira nak amek cuti bersalin awal. EDD aku 30 Jun 2014, means aku boleh start amek cuti on 16 Jun 2014. 2 minggu awal. Tapi ada orang cakap rugi amek cuti awal sebab mana lah tau kot-kot aku beranak lewat dari EDD ke. Nanti time bersama anak tu kurang la sket. Hmm, bila fikir balik memang la rasa cam rugi. Lagipun rumah ngan opis aku bukan jauh dari hospital pun. Kalau rasa dah nak terberanak pun insyaallah sempat lagi nak ke hospital. Cuma nya sekarang ni, aku malassssssssssss sangat nak ke opis. Serius malas weh! Aku tak tau la nape pembawakan budak ni teruk sangat. Ceh, nak salahkan baby pulak, padahal sendiri yang malas. Hihihihi. 

Aku sebenarnya malas nak bersiap pagi-pagi tu. Lepas tu pulak sekarang ni asik sakit je kat bawah perut tu. Jalan sket sakit. So aku lebih selesa baring je. Minggu lepas 4 hari aku tak kerja. Bayangkan la 4 hari tu aku hanya baring tengok tv atau tido je. Bangun hanya untuk makan dan sembahyang je. Lepas tu terbaring lagi. Biasanya pas subuh aku akan tido balik sampai kul 2 ptg. Kul 2 baru bangun tuk makan pe sume. Masalahnya sekarang, aku langsung tak boleh tido malam. Heartburn aku tersangat kronik. Makan je, terus heartburn. Dah berbotol gaviscon aku telan pun tak mujarab. Bila aku baring je nak tido malam, terus heartburn sampai rasa nak muntah. Sudahnya 10 minit sekali aku bangun duduk. Pastu baring. 10 minit nanti kang bangun balik. Letih weh tetiap malam camtu. Dengan baby aktif malam2. Tambah pulak laki aku tido berdengkur. Memang stress. Kadang tu kul 5 pagi baru dapat tido. Sebab tu la aku selalu tak kerja. Sebabnya lepas subuh aku tido balik konon nak bangun kul 8. Tapi selalunya terjaga mesti dah kul 10 atau 11. Nak gi kerja kul 11? Lupakan je la. Sebab tu la aku fikir, dari bos naik menyampah kat aku sebab asik cuti je, baik la aku amek cuti awal. Dok je kat rumah tu sambil berdoa supaya baby keluar awal sebelum due. Jangan la sampai terlebih due pulak. Harapnya baby dengar la rintihan seorang bakal ibu ni. Hihihi. Bagi kerjasama ye nak. Mummy pun dah tak sabar nak jumpa awak. ^_^


2 comments: