Tuesday, June 17, 2014

Best Maternity Jeans.

Dah 38 minggu, belum ada tanda-tanda nak bersalin lagi. Aku dah start cuti. Amek cuti 2 minggu awal. Tak larat nak gi keje dah. Jalan kejap pun dah mengah. Tapi baby ni macam takde tanda nak keluar pun lagi. Harap before due, baby keluar la yea. 

Ok la, sebelum beranak nak cerita sket pasal maternity clothes. Kalau nak tau, sebelum pregnant dulu aku penah berjanji kat diri sendiri takmo beli baju khas tuk org pregnant sebab pada aku baju pregnant ni sume tak lawa. Design macam makcik-makcik. Pastu membuatkan diri nampak lagi gemuk. Hahaha. Boleh tak? Gigih ok aku pakai je baju-baju aku yang sedia ada tu. Nasib la badan aku tak naik mendadak. Masa 5 bulan ritu, gigih lagi nak pakai jeans n t shirt kecik-kecik aku tu. Sekali masa tu, jeans aku langsung tak boleh nak button. Zip pun separuh je boleh. Aku bantai je pakai hokey. Punya la tak sedor diri perut dah beso masa tu. Memang tak selesa la sebenarnya. 

Then masa jalan-jalan kat Setia City Mall ritu, ade la aku singgah H&M. Tak bajet pun nak beli maternity clothes kat H&M tu. Tapi ade la aku usha web H&M. Baju-baju n seluar pregnant kat H&M not bad la. Cantik-cantik, tak nampak macam orang tua sangat. Plus harga pun sangat murah kalau nak compare to modernmum yang design sangat buruk dan mahal nak mampus. So aku pun try la selai maternity jeans kat H&M tu. Aku plan nak beli jeans yang bootcut sebab bootcut lagi selesa pakai. Tapi takde stock pulak. Tinggal yang skinny n straight cut je. 

Sekali try, ya ampun selesanya rupanya maternity jeans ni. Siyes selesa gila. Apa yang aku suka maternity jeans H&M ni, dia punya kain cover perut tu sampai ke atas. Ade setengah maternity pants, cover perut tu separuh je. So rasa tak selesa. Yang H&M ni memang dia cover penuh perut.



See nampak tak keselesaan di situ. Nyaman je perut aku pakai jeans ni. Seluar ni tak payah susah-susah nak button. Button tu display je. Korang tarik je seluar tu sampai atas. Takde getah2 boleh adjust. Tapi dont worry, kalau amek size yang sesuai, mesti muat punya. Kain cover perut tu je aku rasa cam strechable. Ye la, perut makin lama makin beso. Aku beli masa pregnant 5 bulan. Now still boleh pakai lagi dengan selesanya. 




Bila tutup ngan baju, nampak macam pakai jeans biasa je. Ade org ingat aku pakai jeans biasa. Kagum diorg tgk aku muat pakai jeans lagi time-time pregnant ni. Hikhik. Haruslah tak kan. Jeans aku yang lain tu langsung tak boleh button. Pakai pun tak selesa. Ni je la pun satu-satu nya maternity clothes yang aku beli. T shirt tu aku beli size beso sket. Takpun pakai laki aku punya t shirt. Memang dah tak selesa nak pakai t shirt aku yg kecik-kecik tu. Dengan cuaca panas skrg ni. Siyes tak selesa. Actually menyesal jugak tak borong baju maternity kat H&M ari tu. Sebab aku fikir, rugi beli baju pregnant ni sebab bukan selalu mengandung. Tapi, rupanya aku silap. Bila dah masuk 7 bulan tu, sume baju lain dah tak selesa dah. Memang ko kena pakai baju maternity gak baru selesa. Nasib la aku banyak beli dress2 dari poplook. So nak gi kerja tu tak risau sangat la sbb boleh pakai dress. Tapi nak keluar jenjalan tu, memang takde baju. Kadang aku malas nak keluar sebab takde baju nak pakai. Last-last asik pakai baju yang sama je. Hihi. Lantak la. Bukan lama pun kan. 



So korang yang cari maternity clothes tu boleh la gi kat H&M. H&M je pun yang aku tau ade maternity clothes lawa-lawa. Tempat lain aku tak pernah usha. Kalau korang tau kat mana-mana lagi ade jual maternity clothes yang cantik dan selesa, boleh la share. Susah sebenarnya nak cari baju yang betul-betul selesa time pregnant ni. Selain nak selesa, mummy pun nak bergaya jugak time pregnant kan. Hihihi. Walau hakikatnya, kalau tengok aku kat rumah, dah macam hantu kak limah je rupanya. Pakai asal boleh je. Actually kalau keluar dekat-dekat pun, aku malas nak bersiap. Tak kuasa weh. Memang time pregnant ni aku dah tak peduli sangat dah penampilan diri. Yang korang tgk aku post gambo lawo-lawo tu, ha time tu je la yang lawanya. Ye la nak post utk tatapan umum haruslah pilih gambar yang cecantik kan. Gambar yang macam hantu kak limah kita simpan sendiri tuk tatapan anak esok. Biar dia tgk keadaan mummy dia time mengandungkan dia. Hihihi. 

3 comments:

  1. cujen, sy doakan semoga selamat melahirkan. Dua anak sy mmg on the dot 39w6d lahir normal. selawat banyak2 moga dipermudahkan semuanya. Aminnn.. :)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum cujen, smart gila. sheila tak pernah masuk H&M.. tapi dengar daripada my sis, seluar jeans untuk budak pun lawa2. anak buah sheila pakai, smart je tengok. tak sabar nak beli untuk Adam Husni ~~~

    ReplyDelete
  3. The best think about this article is that, It's all about mama's and very less blogs i read which is about mama's.
    best maternity jeans

    ReplyDelete