Tuesday, May 27, 2014

Bleeding at 35 weeks.

Ok ni kejadian suspen yang berlaku malam tadi. Tengah malam tadi buat pertama kalinya sepanjang aku pregnant ni, aku bleeding. Laki aku la yang perasan. Tengah baring-baring kat katil menunggu nak tido, sekali laki aku terjerit-jerit panik sebab nampak darah kat tilam. Aku pulak cam blur-blur sebab tak rasa pape pun. Siap tanya "darah? mana? mana?" Sekali tengok kat tilam banyak gak la darah. Laki aku terus bingkas bangun pakai baju siap-siap ajak aku gi spital. Menggelabah gila dia. Tak sampai 30 saat dah siap. Siap dengan angkut beg spital aku skali. 

Aku pulak boleh terhegeh-hegeh dok fikir nak pakai baju apa. Ye la, tetiba je jadi camtu aku jadi blur. Masalahnya aku tak rasa sakit pape pun. Tu yang aku relax je. Dok termenung depan almari nak pakai baju apa. Sekali kena marah ngan laki aku. Last-last pakai je suar tido ngan t shirt laki aku. Hahaha, selekeh gila. Lantak lak, hari pun dah malam. Kul 12.30 kot masa tu.

Otw nak ke hospital tu laki aku bawak keta laju gila. Dah la hujan. Habis semua lampu merah dilanggar nya. Aku dah membebel risau kang jadi mende lain pulak.  Dia pulak boleh kata, takpe ni kecemeasan. Kecemasan la sangat. Macam la kepala baby dah terjojol keluar. Aku suruh dia bertenang cam aku ni ha, tenang je. Tak tau la kenapa, tapi naluri aku kata takde pape. Sebabnya memang tak rasa pape pun. Lagipun aku fikir kalau jadi apa-apa pun, aku kira dah boleh beranak. Heh, boleh pulak fikir camtu. 

Sampai je hospital, laki aku terus pergi ke Jabatan Kecemasan & Trauma. Aku dah cakap terus pergi ke Dewan Bersalin tapi dia tak caya. Nak jugak ke Jabatan Kecemasan tu. Dah la masa sampai tu tak kasi aku keluar. Aku kalau boleh, biarlah aku yang keluar tanya sbb aku dah tau dah laki aku mesti kecoh gila punya macam aku dah nak terberanak. Sekali orang kat Jabatan Kecemasan soh terus pergi Dewan Bersalin. Sampai Dewan Bersalin tu pun laki aku tak kasi keluar. Biar dia yang pergi tanya n daftar pe semua. Hadoi la laki aku ni, risau sangat. Aku rasa kalau boleh mesti dia nak amek wheelchair soh aku naik wheelchair je. Padahal aku boleh je jalan macam biasa. Sekali nurse tu soh aku masuk. Aku pun masuk la, sementara laki aku gi cari parking. Masa aku duduk kat kaunter tu, tetiba aku dengar bunyi gedegangggggggg! Hati aku macam tak sedap je fikir laki aku ni ade langgar pape ke kat luar tu. Tapi aku malas nak keluar tengok. Lagipun nurse dah suruh masuk nak check kenapa aku bleeding.

So masuk la aku kat dalam tu. Nurse timbang berat n amek tekanan darah. Lepas tu suruh aku tukar pakai kain pink tu. Siap pesan, lain kali kalau datang sini siap-siap pakai kain jangan pakai seluar.  Hihi, mana la aku tau. First time kot. Lepas dah tukar kain sume nurse pun pasang la mende apa tah kat perut aku tu, nak tgk ade contraction ke tak. Sambil tu diorang interview la aku. Macam-macam soalan tanya. Sekali ade satu soalan tu aku cam teragak-agak nak jawab. Nurse tanya bila kali terakhir 'bersama' dengan suami. Aku pun cam errrr, alamak cam segan je nak jawab. Tapi takkan la nak tipu pulak kot. Terpaksalah berlaku jujur. Aku jawab la "hari ni". Then nurse tu nak detail pulak. Hari ni tu bila? Kul berapa? Terpaksa la jujur sekali lagi. "sebelum bleeding ni tadi". Aku rasa cam merah je muka aku bila jawab soklan tu. Tapi takkan nak menipu pulak kan. Tah-tah sebab tu agaknya bleeding. Then nurse tu cakap kadang-kadang boleh jadi luka sebab time pregnant ni area situ agak sensitif. Tapi apa-apa pun kena check dulu. So dia pun check la. Merasa la kena jolok dengan muncung itik tu. Perit gak la bila dia godek-godek nak check tu. Terbayang pulak aku time beranak nanti camne la pulak sakitnya. Lepas dah check guna muncung itik tu, sekali lagi kena seluk nak tengok kot-kot ade bukaan ke. 

Dah check tu sume aku tanya la nurse kenapa. Nurse kata memang ada luka kat situ. Nurse kata baby ok, tapi apa-apa pun kena tunggu dr scan dulu tengok camne. Lama jugak la sementara nak tunggu scan tu. Borak-borak ngan nurse kejap. Nurse tu cakap, "husband awak bukan main risau lagi kat luar tu. kejap-kejap tanya isteri saya ok ke tak." Hahaha, segan lak aku. Laki aku ni memang camtu. Kuat menggelabah. Tapi bagus la sebab nampak la dia concern kat aku n baby. Setengah jam jugak la dok menunggu dr nak scan. Scan pun bukan main lama lagi sebab baby asik gerak je. Lepas scan dr cakap everything is ok. Takde apa yang perlu dirisaukan. Hmm, nasib baik. So aku fikir memang sebab bersama tu la agaknya aku bleeding. Tetiba malu kat nurse n dr. Hahaha. Tapi bukan ke orang kata kalau kerap bersama suami time hujung-hujung pregnant ni, nanti senang nak beranak. Hehehe, aku cuma nak mempraktikkan kata-kata tu. Tapi lain pulak jadinya. Ganas sangat kot. Tapi nurse n doctor takde cakap apa pun pasal tu. Cuma diorang kata kalau bleeding teruk nnt datang balik. Tapi setakat ni semua ok. 

Dah setel semua, aku keluar sekali tengok laki aku tengah tukar tayar. Rupanya bunyi gedegang tadi tu memang dia la dok langgar tembok kat Dewan Bersalin tu sampai pecah tayar. Ya rabbi! Sabo je la laki aku ni. Tah hape la yang dia panik sangat sampai camtu skali. Ni baru bleeding sikit, belum lagi aku nak terberanak. Agaknya time aku nak terberanak sok tah cemana la dia nye gelabah tu. Tak memasal je kena kuar duit beli tayar baru pagi ni. Ceh! Otw balik malam tadi, aku tanya la laki aku yang dia gelabah sangat kenapa. Dia cakap "anak first kot, mesti la gelabah." Ooo, ok. Nanti baby dah keluar, kalau ko malas jaga, siap la! Hihihi. Apapun, alhamdulilah takde pape yang berlaku. Harap-harap semua nya ok sampailah waktu nak deliver nanti. Tak lama dah lagi. Sebulan je lagi. ^_^


Blood yang membuatkan laki aku panik.
p/s: gambar ni agak menggelikan, kalau korg jenis penggeli dinasihatkan jangan scroll ke bawah ok.

































9 comments:

  1. eh byk jugak eh bleeding, patut la masran boleh gelabah hehehe

    ReplyDelete
  2. mau x gelabah..anak first...huhu...haah..org kate nk ujung2 ni kerp brsama ..sng bukak jalan..tapi boleh jadi bleeding gak rupanya

    ReplyDelete
  3. baca tajuk cuak sangat sebab wawa trauma kalau bab2 bersalin awal.. tapi last2 tu duk tergelak kuat plak kat ofc sensorang.. aduhaiii cujen....macam mn la agaknya time u nak bersalin nanti.. take care cujen..

    ReplyDelete
  4. bole tahan jugak bleeding nye kak.kalo saya pon gelabah jugak.anak 1st pulak.hehehe..

    ReplyDelete
  5. para2 husband time kite nak beranak mmg akan jadi panik yg over dan kelakar :P my hubby mase i dah pecah kutuban, die yg paling panik gile, kol 445am mase tu, mase dah masuk kete, die tekan minyak sekuat2 hati sekali kete tak gerak. rupenye masih kat gear N. lepastu die tukar gear. pegi R pulak. dah berundur tak memasal kete. pastu baru pegi D ahahahha...pastu tekan minyak sekuat2 hati, nyalakan double signal smua. padahal kol 5am mcm tu mana ada kete pun khakhakhakh...tunggu ur time pulak mcm mana nnt hehehe..anyway byk jugak ehh bleedingg

    ReplyDelete
  6. hahahaha..ganas sgt kottt??? :P

    tapi kalau pregnant bila bleeding memang kena risau. ckp kat laki ko lain kali jgn gelabah sgt.

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum cujen... wakakaaa lawak la korang suami isteri. hahaha sheila sebulan 'cuti' sebelum bersalin. haha tak berani weh sebab takut baby songsang. bahayaaa. hahahhaa tak memasal dah 'cuti 2 bulan lebih' hihiiii ~~~

    ReplyDelete
  8. haha adoi kelakar je..ehh tp banyak gak eh bleeding tu.

    org cuti lama, rasanya since early preggy..eh lama betul plus 6 mo pas beranak..haha opsss

    ReplyDelete
  9. Add some maternity stuff dresses really need to get information .
    maternity dresses formal

    ReplyDelete