Wednesday, April 30, 2014

Checkup 31 weeks.

Yay, dah 31 weeks. Ade dalam 9 minggu je lagi. I is tak sabar ok. Tapi dalam masa yang sama rasa takuuuuttttttt jugak. Tah cemana la rasa sakit bersalin nanti kan.

Ok cerita checkup 31 minggu ni, everything is ok. Checkup tadi nurse kata takyah amek HB sebab yang lepas punya dah cantik. Berat pun dah naik ke 50kg. Yay, happy!! Tapi kena marah ngan nurse sebab lupa nak catit pergerakan baby. Hihihi. Lupa la nurse. Lagipun baby gerak tak kira masa. Kadang-kadang tak perasan dia gerak. Tapi baby sangat la aktif. So aku pun consider baby ok je la. Janji dia ade gerak dari pagi sampai ke malam. Tapi sebenarnya penting jugak untuk catit pergarakan baby ni. Supaya kita alert dia ok ke tak. Kalau baby kurang gerak, nurse suruh cepat-cepat gi hospital. Ok nurse, lepas ni janji saya catit pergerakan baby ok. Lagi satu, nurse takde mention pun pasal kena minum air gula. Harap-harap la aku tak kena minum. Tengok org post entry pasal air gula, aku lak rasa nak muntah. Macam dah terasa-rasa kat tekak ni, dia punya pekat rasa gula tu. Euwwwww!

So next checkup lagi 2 minggu. Now aku rasa dah tiba masa aku lengkapkan segala keperluan baby. Memandangkan esok cuti, ingat nak gi beli apa yang tak cukup lagi. Then hujung minggu ni nak basuh baju baby and packing barang nak ke hopsital. Mana la tau baby nak kuar awal kan. Takde la aku kelam kabut. Orang lain makin nak dekat bersalin, makin rancak buat persiapan. Aku pulak, makin dekat makin malas jadinya. Nak buat apa pun malas. Nasib la barang baby banyak dah beli. Kalau aku tunggu cakap org, 7/8 bulan pregnant baru nak beli, haruslah kelam kabut dibuatnya. Dah la sekarang ni jalan sket, rasa penat. Kadang-kadang banyak jalan pun, buat perut sakit. Aku lagi selesa terbongkang je kat rumah. Hihihi. Tapi minggu ni kena gagahkan jugak setelkan apa yang patut.

Bilik untuk aku berpantang pun dah siap kemas. Tinggal nak beli katil je. Gigih ok hari isnin lepas aku laki bini mengemas bilik tu. Bila dah siap-siap kemas, tetiba aku rasa cam sempit pulak nak masukkan katil size queen. So ingat nak beli katil single sebab aku pun dah beli baby cot. So baby boleh letak dalam baby cot. Cumanya, katil single kat ikea tu takde stok pulak. Uwaaaaaa. Stresss mak dibuatnya. Takpelah, hal katil tu kemudian kira. Kalau dah takde sangat, tak payah katil-katil pun takpe. Bentang tilam sudah. Bukan nak duduk lama pun kat bawah tu. Gambar bilik nanti aku share bila dah siap sepenuhnya. Sekarang ni share gambar mak buyung je. 


31 weeks ^_^

Wednesday, April 23, 2014

Set Berpantang & Bilik Berpantang.

Amboi kemain aku sampai nak bilik berpantang. Orang sume sibuk fikir pasal bilik baby, aku pulak nak bilik berpantang. Ala baby takyah nak bilik sangat. Setahun pertama tido dengan kitaorang je. Lepas setahun baru fikir nak deco bilik baby. Hehehe. Actually aku mula-mula tak terfikir pun pasal bilik berpantang. Tapi hari tu bila aku rasa penat nak naik tangga gi ke bilik, baru lah aku terfikir pasal bilik berpantang ni. Ye la, rumah aku kan dua tingkat. Takkan la masa berpantang tu aku nak turun naik tangga kan. Banyak tu anak tangga. Ada 18. Penat tau. Sedangkan bawak perut yang baru 7 bulan ni pun aku rasa cam mengah. Ni kan pulak masa pantang tu. Dengan nak bawak baby lagi. Ish, mau bentan kang. Pastu nanti kot la malam-malam baby bangun nak susu ke apa ke, memang letih la nak turun naik amek air panas. Takkan aku nak bawak semua benda naik atas kan. Lagipun aku nanti berpantang kat rumah sendiri je. Seminggu pertama tu boleh la laki aku tolong-tolong. Kalau dia dah kerja nanti, mati aku nak handle sorang-sorang turun naik atas. Aku pulak berpantang time bulan puasa. Peh, memang mencabar. Nak duduk rumah mak aku kang, penuh pulak rumah tu. Lagipun bulan puasa tu mak aku mesti sibuk menjahit baju tuk raya. So elok la aku berpantang kat rumah sendiri je. Insyaallah aku boleh handle. Cuma sekarang ni misi nak mengemas bilik untuk berpantang.

Bilik kat rumah aku ni memang banyak. Ada 4 bilik. Tapi satu je yang guna. Bilik bawah tu daripada kosong takde pape, sampai dah penuh dengan barang yang tah pape. Aku setiap kali tak tau nak taruk mana barang-barang, aku sumbat je dalam bilik bawah tu. Ade tu, barang dari dalam stor aku bawak keluar, pastu malas nak simpan dalam stor, aku sumbat je dalam bilik tu. Now, bilik tu dah jadi macam stor pulak. 




Tengok la tu, memacam harta karun dalam bilik tu. Perangai aku memang suka buat kerja separuh jalan. Pastu dah malas, aku bio je bersepah. Laki aku la tukang kemas. Dia pulak kalau mengemas, tak tau nak letak mana, memang bilik ni la jadi mangsa.

Bilik ni takde la besar mana. Tapi setakat nak letak katil queen, almari dengan rak ikea tu aku rasa muat je. Actually dalam fikiran aku ni dah ada bayangan dah macam mana aku nak decorate bilik ni nanti. Sekarang ni cuma kena beli katil dan tilam je untuk letak kat bilik bawah ni. Sebenarnya dah lama dah aku merengek kat laki aku nak jadikan bilik bawah ni as bilik tetamu. Senang kalau orang datang. Tapi laki aku kata takde keperluan pun. Kalau tetamu datang, bentang tilam je. Takyah nak beli katil-katil bagai. Bukan selalu pun orang datang. Laki aku sebenarnya tension sebab aku asik le nak beli katil. Kalau boleh semua bilik nak lengkap. Padahal duduk berdua je. Hahaha. Tau le la sindrom bini-bini ni. Kalau boleh rumah tu nak complete gitu. Tapi now aku dah ada alasan nak beli katil satu lagi. Aku dah aim dah satu katil kat ikea. Yang paling murah sekali kat ikea. Katil yang ni



Murah je RM199. Jadi la. Harap-harap ade la lagi katil ni kat Ikea. Jangan time aku nak beli sold out sudah. Tapi masalah skrg ni, nak beli tilam kemain mahal. Harga tilam aku survey sume 500 ke atas. Aku kalau boleh nak cari tilam rega 100 je. Hahaha, ade ke? Cheapskate betul aku ni. Ye la sekarang bukan masa tuk membazir. Selagi ada yg murah, aku akan cari yg murah dulu. Kena tgk dulu camne. Laki aku kata susah sangat bawak je set bilik tido kat bilik satu lagi yang kat atas tu ke bawah. Actually aku ada je satu set katil kat bilik satu lagi kat atas tu. Tapi aku malas nak kecah-kecah bilik atas yang aku dah kemas tu. Bilik tu cam bilik tetamu la kiranya. Amboi bape banyak bilik tetamu aku nak buat ni? Macam banyak sangat tetamu yg datang hari-hari. Tapi tengok la camne. Kalau nak jimat, elok la dengo cakap laki kan. Takpun beli katil je, tilam pinjam bilik atas punya. Hahaha. Nak jugak katil ni sebenarnya. Takpelah, kita tengok dulu cane. Nanti bilik dah siap aku share kat sini.


Now nak cerita pasal set berpantang pulak. Aku sebenarnya still blur bila fikir pasal set berpantang ni. Takde knowledge pun pasal ni. Lagipun aku tak survey sangat. Tengok sume rega cam mahal je. Lagipun tah ye ye aku guna set pantang tu sume nanti. Setakat ni aku cume survey set berpantang Air Mancur dengan Shaklee. Yang set pantang Air Mancur tu aku tengok adik aku beli. Murah pun murah. RM60 je. Aku tak kisah makan jamu-jamu ni lagipun aku memang suka bau-bau jamu n herba. Barulah rasa macam berpantang gitu.


Pinjam gambo adik aku. Aku tak beli pun lagi set berpantang ni.

Aku tengok dalam set berpantang ni macam-macam ada. Kira cam lengkap la. So takyah nak pening-pening beli asing-asing. Lagipun aku memang suka benda-benda tradisional ni.

Jamu 1 (Makan hari ke 4 hingga ke 8)
Jamu 2 (Makan hari ke 9 hingga ke 28)
Jamu 3 (Makan hari ke 29 hingga ke 38)
Param Mancur & Param Beras Kencur
Tapel
Pilis
Bedak Inti Sari
Minyak Telon Bebiku

Tapi orang cakap kalau makan jamu nanti badan panas. Effect kalau BF baby. Tengok la camne. Agak tak serasi pil jamu tu, aku makan Shaklee je. Aku pilih set Shaklee jugak sebab banyak yang aku dah ada masa aku beli set shaklee kesuburan dulu. Aku tengok Set Pantang dengan Set Kesuburan labih kurang sama je. 


Ni set berpantang Shaklee. Vita Lea, B Complex dengan Zinc tu aku dah ada. Banyak lagi tak makan pun. So tggal nak beli ESP, Ostematrix dengan Vita C je. Tengok la, minggu depan baru nak settle beli set berpantang ni. So Agen Shaklee boleh offer aku beli set pantang ni. Hihihi.

Ok tu je cerita kali ni. Untuk keperluan lain semasa pantang macam kain batik, bengkung stokin tu sume dah ada. So takyah bazir-bazir nak beli baru.


Tuesday, April 22, 2014

Nama Anak.

Siapa follow blog aku CUJEN THE LEJEN tu tau la dulu aku selalu berangan nak letak nama anak apa. Even sebelum kawen pun lagi. Hehehe. Seronok bila berangan nak bagi nama anak apa bila ada anak nanti. Bila dah pregnant, lagi la excited nak menamakan anak. Tapi sekarang ni aku tengok dah macam trend kasi nama anak panjang-panjang, pastu nama mesti nak gempak. Ala-ala urban gitu. Aku takde masalah pun diorang nak letak nama anak apa. Bukan anak aku pun yang aku nak menyibuk. 

Macam aku, aku suka nama yang klasik-klasik, nama bunga atau nama yang jarang-jarang orang bagi sekarang. Ye la sekarang ni kalau tengok nama anak orang lebih kurang sama je. Nama pun jadi trend tau. Nama-nama macam Damia, Danial, Rayyan, Rayqal tu semua macam dah trend sangat. Sana sini mesti ada nama macam tu. Nanti kat sekolah nama semua sama je. Ehehehe. Aku nak lain sikit dari orang lain. Nak cari nama-nama klasik gitu.

Ikutkan aku berkenan sangat nak letak anak aku nama Raden untuk anak lelaki and Ratna untuk anak perempuan. Memang sebelum kawen pun aku dah berangan nak nama ni. Tapi bila fikir balik takkan aku nak letak Raden dan Ratna je. Mesti la ada dua perkataan kan. Baru jadi sedap. Raden Haikal ke, Raden Arjuna ke. Tapi aku laki bini memang bertekad takmo letak nama anak sampai 2-3 perkataan. Kalau boleh nak satu perkataan je. Ye la memandangkan dari atok aku dan atok belah laki aku sume nama satu perkataan je, so kitaorang decide nak meneruskan legasi ni. Hihihi. Poyo je kan. Ala, mende ni kebetulan je sebenarnya. Masa dok fikir nama-nama anak tu, kitaorang tengok balik nama mak abah and atok-atok kitaorang. Kebetulan pulak belah aku dan belah laki aku, nama dari atok sampai ke nama kitaorang, satu perkataan je. So anak-anak kitaorang pun haruslah letak satu perkataan je. Senang nak ingat, senang nak panggil nanti. 

Now laki aku kata kalau boleh nama anak nanti nak start huruf M. Sebab nama anak buah dia semua M, adik beradik and nama bapak mertua aku pun start M. So nak semua M la kiranya. Aku ikutkan je la. Tapi susah jugak sebenarnya nak cari nama start huruf M ni. Banyak tu banyak tapi banyak aku tak berkenan. Hahaha. Tapi kitaorang dah decide satu nama kalau baby girl. Untuk baby boy pun dah ada. Yang pasti nama anak aku nanti insyaallah start huruf M dan satu perkataan je. Tapi itu pun tengok jugak kesesuaian dengan baby bila dah lahir. Kadang kita berangan nak letak nama itu ini sebelum baby keluar. Nanti bila baby dah keluar, tetiba nama lain pulak. Hehehe. 

p/s: ada jugak terfikir nak namakan anak ala-ala japanese gitu. Miyuki ke Yurika ke. Tapi bila fikir balik, nama anak dah best macam japanese, tapi rupa cam jawa. Hahaha. Tak sesuai ok. Lagipun Yuki tu cam nama kucing je ;p

Thursday, April 17, 2014

Birth Planning : Epidural.

Aku dah lama survey keperluan epidural ni masa nak bersalin. Sebelum mengandung aku dah baca keburukan dan kelebihan epidural ni. Macam aku, memang planning nak bersalin normal dan of course with epidural la. Sebabnya aku takut aku ni jenis yang tak tahan sakit, takut kang meroyan pulak dalam wad bersalin tu. Hihihi. Mabuk mengandung pun aku dah hampir nak putus asa, ni kan pulak sakit bersalin. Tah cemana la keadaan aku agaknya. Lagipun sekarang ni memang Dr banyak suggestkan untuk amek epidural lebih-lebih lagi kalau bersalin anak pertama supaya tenaga tak habis masa contraction, nanti nak push dah takde tenaga. Ye la, biasa anak pertama ni, bukaan serviks tu lambat sikit. 

Tapi setiap kali aku cakap nak bersalin normal with epidural, mesti ramai yang bagi reaksi negatif. Kebanyakan nya memang menentang habis-habisan la sebab katanya kalau amek epidural ni banyak kesan negatif macam sakit pinggang la, sakit tulang belakang la, kesan masa tua nanti etc. Tapi kan kebanyakannya yang menentang ni, semua tak amek epidural pun. Banyak yang cakap melalui pengalaman kawan-kawan, jiran, makcik. Bukan pengalaman sendiri pun. Tapi beria-ia sangat tak bagi aku amek epidural ni. Ada yang siap cakap lagi buat apa nak melawan fitrah, dah memang sakit bersalin tu sakit, so rasain la kesakitannya. Gituuuuu! Tapi kata aku pulak, tak baik kufur nikmat. Dah ada teknologi dan ubat yang boleh kurangkan rasa sakit bersalin tu, so kita gunakan la nikmat tu ye dak? Hihihi. Tapi aku tau mesti ramai yang tak setuju dengan statement aku kan? Nak-nak ibu-ibu yang dah berjaya bersalin normal without apa-apa ubat termasuk epidural. Mesti korang dah rasa hebat kan? Mesti korang pandang rendah je kat ibu-ibu yang bersalin dengan epidural ni. Takpelah, itu bahagian masing-masing sebenarnya. Aku ni pun hanya merancang je, yang tentukan nanti Allah swt jugak. Bergantung pada rezeki masing-masing jugak.

Macam kes adik aku hari tu. Dia pun plan nak bersalin with epidural. Tapi malangnya takde rezeki dia sebab masa sampai hospital bukaan serviks dah 3cm. Bila time Dr nak bagi epidural tu, bukaan dah 6cm, so tak boleh bagi epidural. Dr kata kalau bukaan dah lebih 6cm, bagi epidural pun takde makna dah sebab tak memberi kesan pun nanti. So merasa la adik aku sakit beranak yang sebenarnya. Dah itu bahagian dia. Aku esok pun tak tau macam mana. Kita hanya boleh merancang, Allah jugak yang tentukan :). Apa pun aku cuma berharap proses kelahiran tu nanti berjalan dengan lancar dan aku dengan baby selamat dan sihat. Tak kisah la macam mana kaedahnya pun kan. 

Kat bawah ni aku nak share artikel-artikel dan pengalaman orang yang pernah bersalin with epidural. Kebanyakan yang dah merasa pengalaman bersalin dengan epidural ni, mesti suggest soh amek. Jarang la yang cakap supaya jangan amek. Korang boleh la baca kalau rajin.









Wednesday, April 16, 2014

Checkup 29 weeks.

Kali ni checkup tukar waktu pagi pulak. Selalu aku amek time petang. Tapi last checkup bulan lepas nurse tukar pagi. Maybe sebab pagi tak ramai orang kot. Memang tak ramai pun. Checkup kat Klinik Kesihatan Presint 11 ni memang best sebab pantas dan cekap. Cuma tadi patutnya appointment kul 8.30 tapi aku sampai kul 9.30. Hehehe. Biasalah, mak buyung ni susah beno nak bangun pagi. Dok golek-golek atas katil tu. Pakkal le ada chekcup, kalau tak mau sambung MC. 


So ini la hasil checkup di minggu ke 29. Macam biasa, masalah aku adalah berat badan yang tak naik-naik. Last checkup berat aku 48.9. Hari ni chekcup berat turun sikit 48.6. Haish, dalam sebulan ni takkan le tak naik langsung. Bukan nurse je risau, aku pun risau jugak ni. Pastu nurse ukur perut pun dia kata perut aku cam tak membesar je dr last chekcup hari tu. Statik je 25cm. Dengan berat tak naik, perut kecik, aku pun risau jugak kalau baby dalam perut ni tak membesar. Merajuk ke nak? Sebab mummy hari-hari dok bebel tak larat, nak beranak cepat. Tah-tah baby merajuk agaknya. Alahai, sorry le sayang, mummy bukan salahkan awak, cuma tau le mummy awak ni memang bukan mahkluk yang penyabar. Hehehe. Harap-harap awak esok jangan ikut perangai buruk ni ok. 

Tapi alhamdulilah jugak, sepanjang pregnant ni aku takde masalah lain. Selain dari alahan dan masalah berat tak naik, yang lain semua ok. Gula, HB, darah semua ok. Setakat ni belum kena minum air gula lagi. Enjek kancing gigi dah setel. Dua kali kena. Nasib baik la aku ni jenis kena tahan cucuk. So takat injek-injek amek darah ke sume aku cool aje. Cuma masalah alahan je aku jadi tak cool. Terus jadi hot. Hehehe. Takpe lah, sabar je, bukan lama pun lagi kan. Esok baby dah keluar rindu pulak nak ade baby dalam perut. Mesti rindu baby kicking and baby movement. Now baby movement makin aktif. Kadang boleh rasa dengan jelas dia bergerak dari kiri ke kanan, kanan ke kiri. Kejap bawah, kejap atas. Baby kicking pun makin kerap. Sampai geli-geli perut aku dibuatnya. Kadang tu kalau aku baring mengiring ke kiri atau kenan, mesti baby tendang laju-laju. Maybe dia tak selesa sebab terhimpit kot. Bila baring terlentang baru dia ok. Kadang aku saja je dengki, biar dia terhimpit. Hihihi. 

Tadi nurse tanya, barang baby dah beli ke? Aku cakap dah beli sikit-skit. Sekali nurse cakap, eh mana boleh siikit-sikit dah sekarang ni. Dah kena beli banyak ni. Baby 36 minggu dah matang tau. Nanti tak sempat nak beli. Waaaa bersinar mata aku dengar 36 minggu baby dah matang. Means baby dah boleh keluar la kan 36 minggu tu. Aku kira ada masa 6 minggu je lagi. Waaa, tak sabar pulak. Hihi. Macam la baby nak keluar time tu. Sekali dia bertahan dok dalam tu sampai 40 weeks, pengsan la aku. Tapi takpelah, mana-mana je la. Janji baby sihat dan deliver dengan selamat nya nanti. Insyaallah.

After this, chekcup dah kena every 2 weeks. Hmm, harap-harap checkup lepas ni berat badan naik la hendaknya. Dan semoga aku diberi kesihatan yang baik sampai la time nak bersalin nanti. Baby pun, semoga awak baik-baik aje kat dalam tu ok.


p/s: Nama MO yang check aku kat Klinik tadi Melissa. Wink wink. Kebetulan pula ye. ^_^

Tuesday, April 1, 2014

Gambar Scan Baby.

Hello!!

Alhamdulilah hari ni dah masuk 27 minggu. Seminggu lagi nak masuk 3rd trimester. Nervous campur tak sabar ni. Hehehe.

Lama betul tak update blog ni. Banyak nak cerita tapi kemalasan mengatasi segalanya. Actually aku sampai sekarang masih ada morning sickness cuma tak seteruk dulu. Masuk 2nd trimester, dah kurang tapi angin tu sampai sekarang tak hilang. Ni nak masuk 3rd trimester, dah start meloya balik. Sabar je la. 

Ok hari ni aku cuma nak share gambar-gambar scan baby. Dari setitik hitam yang tak nampak pape, sampai lah dah nampak bentuk baby. Tapi kan, sebenarnya bila tgk gambar scan baby tu, aku cam tak paham sebenarnya kedudukan baby. Ade yang macam tak jelas sangat. Masa scan tu doc ade la terangkan ni kaki dia, ni kepala, kaki kat sini, tangan kat sini. Tapi bila print, aku nampak blur je gambo tu. Haih. Takpelah, janji baby sihat kan.

21 Oktober 2013
Ni gambar first scan. Masa ni lepas kes yang aku pergi Klinik Kesihatan Presint 9 yang dia kata aku tak pregnant tu. Then tak puas hati aku buat scan kat Klinik Jameaton. Dan ini lah hasilnya. Dr buat vaginal scan. Nampak tak dot kecik atas belah kiri tu? Ha tu la dr cakap kantung baby nya. Kecik je masa ni, baru 4 minggu.


14 November 2013
3 minggu lepas tu, dari setitik dot dah jadi seketul daging.
7 minggu.


20 November 2013
Seminggu kemudian. Seketul daging semakin membersar. Ni dah 8 minggu.


25 November 2013
9 minggu pulak :)


18 Disember 2013
Sebulan lepas tu. Waaaa, dah besar. Nampak dah bentuk baby. Masa ni aku teruja sangat. 
Ni dah 12 minggu.


20 Januari 2014
Sebulan lepas tu. Makin besar dan sendat dalam perut aku. Hihi. Tapi doc scan macam ni, aku jadi tak paham nak tengok camne. Ni dah 17 minggu


1 April 2014
Ok ni yang latest. Baru buat petang tadi. Dah 27 minggu. Kejap je kan.

Masa mula-mula memang gila nak wat scan je keje. Now pergi kalau perlu je. Actually, masa minggu ke 22 aku ade buat detail scan. Tapi gambar banyak sangat sebab doc scan satu-satu. Alhamdulilah baby semua ok. Ahad ni nak buat scan 4d lak.Tak sabar nak tangok rupa baby. Ikut mummy ke ayah la nanti. Hehehe.