Monday, October 14, 2013

I Hate It When Its Late.

Period delay.

Only TTCians know how its feel when period delay. Lebih-lebih lagi orang yang period regular macam aku ni. Selalunya aku memang tak amek port kalau period delay sebab kadang-kadang memang period aku delay dalam 2-3 hari. Masa mula-mula dulu excited la nak beli Pregnancy Test kalau period delay. Masuk tahun kedua, terus malas nak beli. Malas nak membazir walaupun setiap bulan macam mengharap. Ala siapa yang tak mengharapkan kan. Semua pasangan yang dah berkawen, mestilah mengharap period delay & UPT positif. Lagi la macam aku ni yang dah 3 tahun kawen. Of course la perasaan mengharap tu ade. Cuma dah lali kalau UPT negatif.




This month period aku delay lagi. I know its too early to say i'm pregnant or nak buat UPT. Tapi kali ni aku rasa macam dah lewat sangat. Period aku tak pernah lewat sampai macam ni. Never. Dah tiga tahun kawen ni paling lama pun lewat dalam 4 hari. Lagi satu yang aku rasa pelik, aku dah rasa sengugut dan sakit perut macam nak period tu start hari kedua delay. Tapi sampai sekarang, period masih tak kunjung tiba.




Nampak tak tu. Hari ni dah 13 Oktober. Patutnya hari ni, period aku dah masuk last day dah pun. Sepatutnya aku period 8 Oktober hari tu. Tapi sampai hari ni takde. Memang tak pernah jadi macam ni. Kalau ikut kalendar tu hari ni aku dah delay 5 hari kalau ikut cycle period 31 hari. Period aku sekarang ni ting tong sket. Biasanya memang antara 28-30 hari je cycle aku. Tapi bulan lepas, CD aku sampai 34 hari. Bulan ni pulak dah lebih dari 34. Masuk hari ke 37.






Nampak tak cycle period aku. Start Ogos 2012 sampai  Ogos 2013. cantik je antara 29-32 hari. September 2013 je sampai CD34. And now Oktober 2013 dah CD37 hari ni. Actually aku dah buat pregnancy test on Thursday hari tu, masa aku CD34. Tapi hasilnya?? Nan hadooooo. Aku siap beli pregnancy test yang digital hokey.



Terang dan nyata dia tulis Not Pregnant. Aku pun tak tau samada terlalu awal atau memang aku belum pregnant. Hmmm entahlah. Tapi kalau tak pregnant kenapa period tak datang-datang sampai sekarang? Rasa down pun ade sebab tak pernah terjadi period aku tak datang. Selalu setiap bulan mesti ade. Seingat aku la, start aku datang period, memang tipa-tiap bulan ade. Ni kalau takde, tak tau la nak cakap. Aku cuma risau kalau-kalau datang penyakit lain je. Ye la, kalau tak period, macam mana nak pregnant kan? At least kalau period, boleh cuba next month. Kalau tak period langsung? Apa pun tak boleh tau. Rasa down tu memang ada. Masran soh aku fikir positif tapi u know la, as a ttcians memang macam-macam berlegar-legar dalam fikiran aku ni. Now aku sangat-sangat moody.

No comments:

Post a Comment